Pragnę jednak zaznaczyć, że są to tylko moje propozycje, bynajmniej nie są one podyktowane ścisłą dietą ani wyliczeniami kalorii. Chcę tylko, abyście mieli możliwość urozmaicenia sobie odrobinę posiłków w bardzo prosty sposób. Sama miałam kiedyś z tym problem - otwierałam lodówkę i zawsze widziałam tylko ser żółty i pomidora :)
ŚNIADANIE
serek wiejski (150g) z 3 mandarynkami i dwiema kromkami pełnoziarnistego pieczywa, szklanka kakao lub kawy inki z mlekiem.
II ŚNIADANIE
kiść winogron ze skórkami (może to śmieszne, ale widziałam, że niektórzy jedzą bez :) )
baton energetyczny - surowe kakao pełne magnezu, żelaza i tryptofanu do produkcji serotoniny, migdały, żeby nawiązać do marcepana, wiórki kokosowe (bounty :) ), rodzynki dla słodkości. Wszystko mielimy, dodajemy olej kokosowy, żeby się wszystko pysznie skleiło. Do tego pomarańcza - palce lizać!!! Super rzecz na poprawę humoru w pochmurny dzień. Przepis dostałam od Trenera Personalnego Paweł Flasza - szczerze polecam - indywidualne podejście i fachowa wiedza poparta dużym doświadczeniem zawodowym !
OBIAD
Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym - moje ulubione !
Połowa cukinii (200g)
2 czubate łyżki mąki najlepiej typu 1850 (25g)
1 jajko
pół średniej cebuli (50g)
łyżka oliwy (10g)
1/3 łyżki świeżo posiekanego oregano
1/3 łyżki świeżo posiekanej bazylii
pieprz ziołowy
szczypta soli
Cukinie obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Jajko rozmieszaj w miseczce, dodaj mąkę, cukinię i posiekane zioła. Uformuj placuszki i usmaż na rozgrzanej oliwie do łagodnego zbrązowienia.
Wyłóż na papierowy ręcznik aby odsączyć tłuszcz.
Sos jogurtowy
100 g jogurtu greckiego
100 g ogórka
pół ząbka czosnku
1/4 łyżeczki posiekanej mięty
łyżeczka soku z cytryny
Obranego ogórka zetrzyj na małych oczkach, wymieszaj z jogurtem, przeciśniętym czosnkiem i resztą składników. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
" Cukinia, tak jak wszystkie warzywa, działa alkalizująco na organizm człowieka. Podobne właściwości ma jogurt, ponieważ zawiera znaczne ilości wapnia. Odpowiednie pH płynów ustrojowych jest niezbędne, aby w organizmie mogły zachodzić odpowiednie reakcje chemiczne. Mięta, oregano i bazylia to źródła cennych bioflawonoidów o działaniu antyoksydacyjnym. Zioła te zmniejszają działanie wolnych rodników, które mogą być przyczyną wielu chorób. Bioflawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i zwiększają ich wytrzymałość na podwyższone ciśnienie. Czosnek to źródło kwercetyny, która hamuje wzrost komórek nowotworowych. Cebula i czosnek zawierają fitoncydy, które działają przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i ochronnie w stosunku do układu krążenia."
PODWIECZOREK
Koktajl owocowo-jogurtowy
KOLACJA
Sałatka: 2 płaskie łyżki otrębów owsianych, ogórek kiszony, pół marchewki, garść dowolnych kiełków, 5 łyżek groszku zielonego, 2 plastry białego sera, oliwa, do smaku sok z cytryny, pieprz
Smacznego !
Mniam właśnie dzięki takim przepisom odżywianie się zdrowo jest przyjemnością a nie wyrzeczeniem :)
OdpowiedzUsuń