poniedziałek, 12 października 2015

Nasiona Chia - co to takiego i czym to się je

Postaram się dokładnie i przejrzyście opisać Wam co to takiego nasiona chia i dlaczego powinniśmy je włączyć do naszej diety :)




Co to są nasiona chia?

Szałwia hiszpańska (Salvia hispanica L.) to pochodząca z Meksyku i Gwatemali roślina o szerokich liściach i niedużych, fioletowych lub białych kwiatach. Jej owoce zawierają dużą ilość owalnych nasion, nazywanych nasionami chia. Ich właściwości zdrowotne doceniły już plemiona Nahua (Azteków) w środkowym Meksyku. Nasiona chia były, zaraz po fasoli i kukurydzy, trzecią najważniejszą dla Azteków uprawą. Nic dziwnego - zawierają one więcej kwasów omega-3 niż uchodzący za ich skarbnicę hodowlany łosoś atlantycki. Są także bardziej bogate w wapń niż mleko, a żelaza zawierają więcej niż słynący z niego szpinak. Ponadto odznaczają się wysoką zwartością pełnowartościowego białka, zapobiegających rozwojowi nowotworów antyoksydantów, obniżającego ciśnienie krwi potasu, regulującego trawienie błonnika, kojącego nerwy magnezu, wzmacniającego kości fosforu i wielu innych dobroczynnych substancji.
 


10 powodów przemawiających za zakupem nasion:


1.Nasiona chia są obfitym źródłem kwasów tłuszczowych Omega-3 i Omega-6 i to w optymalnych proporcjach. Dla zdrowego ciała i umysłu, ważne jest zachowanie odpowiedniej proporcji tychże kwasów. Zmniejszają one złogi cholesterolu w ścianach naczyń krwionośnych.
2.Źródło witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Zawiera witaminy z grupy B, witaminę E – zwaną witaminą młodości oraz minerały takie jak: wapń, fosfor, magnez, żelazo, cynk i niacynę. Charakterystyczna dla nasion chia jest wysoka zawartość łatwoprzyswajalnego białka (ok. 20%) rozpuszczalnego w wodzie.
3.Niemal 25% nasion chia to błonnik, który korzystnie wpływa na układ trawienny. Duże ilości błonnika polecane są dla osób odchudzających się i przechodzących na dietę, ponieważ poprawia trawienie i zapobiega zatwardzeniom. Nasiona chia wspomagają układ trawienny, pęcznieją w żołądku, dając uczucie sytości na długi czas.
4.Nasiona chia mają właściwości hydrofilowe, to znaczy, że są w stanie zaabsorbować wodę w proporcji 12:1. Dzięki temu nasz ustrój utrzymuje właściwą regulacją w odniesieniu do wchłaniania pożywek i utrzymania właściwego stężenia płynów ustrojowych. Idealne w uzupełnieniu diety sportowców. Przedłużają okres uwadniania organizmu. Płyny i elektrolity zapewniają środowisko, które wspiera procesy życiowe każdej komórki.
5.Pomagają w lepszym wchłanianiu się pokarmów, a to z kolei wspomaga wchłanianie substancji odżywczych wraz ze znaczącym uwodnieniem polepszającym wydalanie trucizn metabolicznych.
6.Wzmacniają układ immunologiczny dzięki zawartym w nich flawonoidom, które działają jak przeciwutleniacze, a ich wysoka zawartość zapobiega przedwczesnemu starzeniu się skóry.
7.Są polecane dla diabetyków, gdyż spowalniają wchłanianie cukrów i pomagają regulować ich poziom we krwi. Nasiona chia w połączeniu z wodą tworzą żel. Spożywane w takiej postaci zapobiegają zbyt szybkiemu wchłanianiu węglowodanów (co jest ważne dla osób z cukrzycą).
8.Nasiona chia zapewniają prawidłową pracę mózgu i serca, mają działanie antyarytmiczne. Eksperci przekonują, że nasiona chia pomagają złagodzić objawy depresji, a u starszych ludzi mogą zapobiec objawom demencji, w tym chorobie Alzheimera.
9.Obniżają poziom złego cholesterolu, chronią jelita oraz poprawiają przemianę materii.
10.Chia jest bardzo skutecznym suplementem diety zwłaszcza podczas wzrostu i rozwoju dzieci i młodzieży. Zapewnia także właściwy wzrost i regenerację tkanek, a więc polecana jest dla kobiet w ciąży i karmiących piersią.





Porcja 15g nasion chia zawiera:
  • 8 razy więcej kwasów Omega-3 niż dziki łosoś losoś
  • 15 razy więcej magnezu niż brokuły brokula
  • 6 razy więcej wapnia niż mleko mleko
  • 3 razy więcej żelaza niż szpinak szpinak
  • 4 razy więcej selenu niż len len
  • 2 razy więcej błonnika niż otręby otręby



Nasiona chia vs. len








W jaki sposob chia wpływają na nasze zdrowie?
Co robią dla Ciebie nasiona CHIA!
  • zwiększają poziom energii
  • poprawiają nastrój i koncentrację
  • nadają uczucie sytości więc sprawią, że zjesz mniej a będziesz syty
  • poprawią przemianę materii
  • oczyszczą Cię z toksyn
  • poprawią kondycję włosów, paznokci i skóry
  • uzupełnią organizm o brakujące witaminy i minerały, których z pewnością Ci brakuje
  • spowolnią trawienie węglowodanów i wchłanianie cukrów prostych
  • wzmocnią układ kostny, dzięki bogatej zawartości wapnia
  • odzyskasz spokój dzięki pozytywnym wpływom tłuszczów na funkcjonowanie układu nerwowego
  • zmniejszysz ryzyko wystąpienia chorób układu krążenia
  • jeśli masz problem z za wysokim cholesterolem i ciśnieniem to chia jest twoim antidotum
  • wspomożesz wątrobę, oraz pracę jelit dzięki wysokiej zawartości błonnika


W jaki sposób chia wpływają na nasze zdrowie?


Antyoksydanty oraz minerały i witaminy zawarte w nasionach pozwalają utrzymać młodość i poprawiają stan włosów i skóry, sprawiając, że wyglądasz młodziej!




Jak stosować?
Ze względu na swoje lecznicze właściwości nasiona chia powinny znaleźć się w menu każdego. Można je spożywać i przyrządzać na wiele sposobów, zależy to jedynie od wyobraźni i upodobań. Jest wiele sposobów, poprzez które możemy je włączyć do naszej diety. Można je dodawać między innymi do:

  • Koktajli
  • Puddingów
  • Sałatek, naleśników, omletów, kasz  
  • Musli, płatków, owsianki
  • Zmielone można dodać do wypieku chleba, ciast czy naleśników lub jako zamiennik bułki tartej
  • Ze zmielonych nasiona przyrządź budyń
  • Zalać gorącą wodą w celu uzyskania żelu, który doskonale nawadnia organizm
  • Jeść jako przekąskę
  • Rozdrobnij i w postaci sproszkowanego ziarna używaj ich jako zagęszczacza do zup i sosów
  • Można jej dodawać do dżemów, owsianek, jogurtów, sałatek i innych przetworów na ciepło lub zimno. Powinno się dodawać około 50-75% objętości do surowych dań. Całość należy dobrze wymieszać. W ten sposób redukuje to ilość kalorii


Dawkowanie:

Jak przechowywać Nasiona Chia

Mogą po nie sięgać również kobiety w ciąży, ponieważ może im brakować dodatkowych kalorii. Tymczasem dwie łyżeczki stołowe Chia w całości pokrywają zapotrzebowanie na dodatkowe kalorie. Do tego zawierają wapń, żelazo, magnez, cynk i miedź. To szczególnie ważne w ostatnich trzech miesiącach ciąży, gdy spożycie wapnia powinno być wzmożone.


Mój sposób na nasiona chia:
Zalewam 3 łyżki nasion chia szklanką mleka, mieszam. Za 15 minut znów mieszam i wstawiam do lodówki na całą noc. Często dodaję też łyżeczkę miodu. Rano wcześniej wyciągam, żeby deser nie był zimny. Dodaję ulubione owoce/mus owocowy, czasami kakao i spożywam ze smakiem :)

Poniżej kilka inspiracji










































A Wy macie jakieś oryginalne przepisy z zastosowaniem nasion chia?





2 komentarze:

  1. Super! Jutro na sniadanie a pozniej trening!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekam zatem na efekty, bo nic nie motywuje tak , jak słowa "ekstra, dobra robota, świetnie wyglądasz, jak to zrobiłaś?, udało Ci się" a nawet zwykłe a raczej niezwykłe "lubię to" ;)
      Ja z każdym kolejnym polubieniem czuję się jeszcze bardziej zmotywowana i zobligowana do motywowania Was :*

      Usuń

Byłaś, czytałaś - pozostaw po sobie ślad - choćby jedno słówko, które zmotywuje mnie oraz innych! Dziękuję :*