Poniżej zamieszczam przepis na powidła o których wczoraj Wam pisałam. To moja prywatna Nutella, tylko dużo zdrowsza :)
Przepis na 3 średnie słoiczki
1 kg śliwek
10 dkg cukru
50 g kakao
Śliwki należy wymyć, wyciągnąć pestki i wsadzić do blendera (chociaż niekoniecznie). Po zblendowaniu przekładamy na nieprzywierającą patelnię, posypujemy cukrem i smażymy ok. godziny. Po tym czasie dodać kakao i smażyć kolejne 20-30 minut co jakiś czas mieszając.
Przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić.
Pasteryzować 15 minut.
Można użyć też mrożonych śliwek.
Proste, prawda?
Moja mama takie robi, i truskawkowe czekoladodżemy też
OdpowiedzUsuńSą pyszne i lepsze od tych kiedyś czekodżemów