czwartek, 6 marca 2014

Czekowidła śliwkowe, czyli moja Nutella

Poniżej zamieszczam przepis na powidła o których wczoraj Wam pisałam. To moja prywatna Nutella, tylko dużo zdrowsza :)

Przepis na 3 średnie słoiczki

1 kg śliwek
10 dkg cukru
50 g kakao


Śliwki należy wymyć, wyciągnąć pestki i wsadzić do blendera (chociaż niekoniecznie). Po zblendowaniu przekładamy na nieprzywierającą patelnię, posypujemy cukrem i smażymy ok. godziny. Po tym czasie dodać kakao i smażyć kolejne 20-30 minut co jakiś czas mieszając. 
Przełożyć do wyparzonych słoików, szczelnie zakręcić.
Pasteryzować 15 minut.

Można użyć też mrożonych śliwek.

Proste, prawda?






1 komentarz:

  1. Moja mama takie robi, i truskawkowe czekoladodżemy też
    Są pyszne i lepsze od tych kiedyś czekodżemów

    OdpowiedzUsuń

Byłaś, czytałaś - pozostaw po sobie ślad - choćby jedno słówko, które zmotywuje mnie oraz innych! Dziękuję :*