piątek, 21 lutego 2014

Z serii co jem ... #4

Dziś przychodzę do Was z codziennym menu, zawierającym mój dzisiejszy obiad :) Może nie do końca fit, ale za to pyszny :)


ŚNIADANIE - znalezione dziś na tablicy u Ewy - brzmi pysznie!

Pasta jajeczna z kiełkami słonecznika i rzeżuchy
2 jajka ugotowane na twardo
1 łyżka kiełków słonecznika
1 łyżka kiełków rzeżuchy
1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżka serka naturalnego
sól morska, pieprz świeżo mielony
2 kromki chleba razowego

Ugotowane na twardo jajka zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Dodać serek naturalny, posiekane kiełki słonecznika, rzeżuchę i natkę pietruszki. Doprawić i utrzeć na jednolitą masę.

sok pomarańczowo-pietruszkowy
pęczek natki pietruszki
1 1/2 średniej pomarańczy (360g)
1/2 szklanki wody mineralnej niegazowanej (125 ml)

Obrane i podzielone na cząstki pomarańcze zmiksować razem z natką pietruszki. Dodać wodę mineralną i ponownie zmiksować. 


II ŚNIADANIE

Jogurt naturalny z pieczonym jabłkiem i cynamonem
1 małe opakowanie jogurtu naturalnego (150g)
1 małe jabłko
1 łyżeczka cynamonu

Jabłko upiec w piekarniku, pokroić w kostkę. Jogurt wymieszać z cynamonem i polać jabłko.


OBIAD

Makaron ze szpinakiem i kurczakiem
1 opakowanie szpinaku Bonduelle w brykiecie (450 g)
1/3 opakowania sera feta
1 mała pierś z kurczaka
250 g pieczarek
mała cebula
kubeczek śmietany 30% :P ja preferuję Zott
3 ząbki czosnku
sól, pieprz, opcjonalnie gałka muszkatołowa
makaron taki jak lubisz - ja kupiłam wstążki (pyszne Pappardele z TESCO)

szpinak dusić ok.20 minut na oliwie, dodać przyprawy oraz czosnek. Pokrojone pieczarki podsmażyć z drobno pokrojoną cebulą. Dodać do gotowego szpinaku. Pierś z kurczaka doprawić, upiec na patelni grillowej lub w piekarniku, pokroić drobniutko i wrzucić do szpinaku. Zalać wszystko śmietaną, wkruszyć ser feta i dusić jeszcze ok.5 minut.
Mega pyszne!








" Liście szpinaku wykazują właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Jest to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny - znanych przeciwutleniaczy, których w szpinaku jest pod dostatkiem. Szpinak powinny jadać osoby zestresowane, jest on bowiem źródłem magnezu. Pierwiastek ten ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, zdecydowanie obniża podatność na stres, wykazuje właściwości uspokajające. Zapobiega także bólom i zawrotom głowy" 



PODWIECZOREK

Zupa krem z czerwonej papryki z imbirem i razowymi grzankami
1 szklanka bulionu warzywnego (250 ml)
1 średnia papryka (180g)
1/4 dużej czerwonej cebuli
1 mały ziemniak
1/2 ząbka czosnku
1 łyżka jogurtu naturalnego
kawałek świeżego imbiru (ok.1,5 cm)
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki kolendry mielonej
1 kromka chleba razowego
sól morska, świeżo mielony pieprz

Umytą i pokrojoną w ćwiartki paprykę, cebulę i nieobrany ząbek czosnku piec przez ok. 40 min w rozgrzanym do 200 C piekarniku. Na rozgrzaną oliwę wrzucić starty imbir i kolendrę, smażyć przez 1-2 min na małym ogniu, dopóki imbir nie zmięknie. Dodać umytego, obranego i pokrojonego ziemniaka, dobrze wymieszać, doprawić solą morską i pieprzem. Następnie wlać bulion warzywny i gotować na małym ogniu pod przykryciem przez ok.30 min. Z upieczonej papryki zdjąć skórkę, ostrożnie obrać czosnek i wrzucić wraz z cebulą do gotującej się zupy. Gotować 5 minut na małym ogniu. Zmiksować na jednolita masę i ponownie podgrzać. Jeśli krem jest za gęsty można dodać odrobinę wody lub bulionu. Zupę podawać z grzankami, udekorowaną jogurtem naturalnym i paseczkami czerwonej surowej papryki :)


KOLACJA

2 grzanki z chleba pełnoziarnistego z mozzarellą i pomidorem, skropione oliwą z oliwek.
Zielona herbata.



Zarówno obiad jak i podwieczorek można sobie przygotować na dwa dni :)

Smacznego !





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Byłaś, czytałaś - pozostaw po sobie ślad - choćby jedno słówko, które zmotywuje mnie oraz innych! Dziękuję :*